Czy jest taka opcja aby użyć czujkę monitorującą temperaturę pokoi w systemie alarmowym?


tomaszkowal
Posty: 25
Rejestracja: 09 maja 2016, 14:11

Czy jest taka opcja aby użyć czujkę monitorującą temperaturę pokoi w systemie alarmowym?

Postautor: tomaszkowal » 06 cze 2016, 14:46

Witam, często wyjeżdżam w zimę z domu. Moje nieobecności w ostatnim okresie stają się coraz dłuższe i muszę w jakiś sposób zabezpieczyć mieszkanie przed mrozami i zamarznięciem instalacji CO. Posiadam kocioł na ekogorszek, który przy dłuższych wyjazdach nie dawał rady. Nabyłem więc drugi kocioł elektryczny. Teraz już nie występuje kłopot z brakiem paliwa lub jego wygaśnięciem. Natomiast jak mnie nie ma w budynku to nie mogę zweryfikować czy piec funkcjonuje należycie i jaka jest w mieszkaniu zakładana temperatura. Dlatego pomyślałem aby do systemu alarmowego dołożyć czujki, które monitorują temperaturę powietrza w domu. Czy ktoś miał do czynienia z takim rozwiązaniem?

podobne tematy:

adamniczyj
Posty: 16
Rejestracja: 18 maja 2016, 12:47

Czy można zamontować czujkę monitorującą temperaturę budynku w systemie alarmowym?

Postautor: adamniczyj » 06 cze 2016, 15:08

Cześć, odpowiedź na twoje pytanie odnajdziesz w tym miejscu: http://trans-sat.pl/alarmy-warszawa . Poniżej masz schemat, który ilustruje możliwości obecnych systemów alarmowych Obrazek . Do każdej centrali systemu alarmowego możesz podpiąć różnego typu czujniki. Najbardziej spotykane to te, które sygnalizują włamanie do domu. Występują jeszcze czujniki, które mierzą stężenie gazów oraz temperaturę powietrza. Te ostatnie sprawdzą się u ciebie. Programujesz na nich minimalną temperaturę. Jak wykryją niższą temperaturę w pomieszczeniach to włącza się alarm. Te właśnie będą dla ciebie idealne.

podobne tematy:

lukaszgos
Posty: 11
Rejestracja: 09 maja 2016, 15:38

Czy jest sposób, aby zamontować czujkę sprawdzającą temperaturę pomieszczeń w systemie alarmowym?

Postautor: lukaszgos » 11 sty 2017, 10:54

Witaj. Na dzień dzisiejszy systemy Satel posiadają bardzo dużo możliwości. Natomiast problemem może okazać się twoja instalacja alarmowa w budynku. Jeżeli montaż systemów monitoringu był zrobiony dobrze to będzie można bez kłopotu dołożyć tego tupu czujkę. Natomiast spotkałem się z wieloma domami, w których montaż alarmów nie był do końca przemyślany. Przykładowo centrala systemu alarmowego została dobrana na styk - bez możliwości późniejszej rozbudowy alarmu - brak linii na dodanie następnych czujek alarmowych. Tu masz solidnie przygotowany schemat założenia alarmu w domu jednorodzinnym. Jak sam widzisz bez problemu można to wykonać na etapie budowy domu. Później trzeba będzie znaleźć miejsce w budynku, gdzie będzie najmniej kłucia ściany. Najlepiej jakiś pokój na poddaszu. Centrala alarmu jest umiejscowiona przeważnie na strychu.


Wróć do „Gadulec”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość